Pāriet uz galveno saturu
  • SĀKUMS
  • KUR IEGĀDĀTIES
  • EKSKURSIJAS
    • SKOLĒNIEM
  • E-VEIKALS
    • E-VEIKALS
    • PIEGĀDE
    • NOTEIKUMI
    • ATSAUKSMES
    • PRIVĀTUMA POLITIKA
  • KAFEJNĪCA
    • KAFEJNĪCA
    • ĒDIENKARTE
    • VEIKT REZERVĀCIJU
  • PAR MUMS
    • ĢIMENES UZŅĒMUMA VĒSTURE
    • SALDĒJUMA OGU DĀRZS
    • BLOGS
  • SAZIŅAI

BURINIEKS - mūsu ģimenes LEĢENDĀRĀKAIS SALDĒJUMS

10. aug. 2024, Nav komentāru
Cik gan daiļš Tu izskaties!
(Uzlikšu visas savas mīļākās mīlas dziesmas, lai uzrakstītu Tev mīlas balādi!)
Iedomājies to Elvisa tembriņu....when I fall in love....with you....vai Bočelli izpildījumā....

It kā parasta vafele, "veikala vafele", nu vispār nekas sevišķs, tā, ko citi atceras no bērnības, kad saldējumu no koka podiem krāmēja ar parasto ēdamkaroti...vafele bez garšas, bez smaržas, tikai nočaukst vien - un tā arī lielākā burvība!

Šo mūsu Tētis Voldemārs, ģimenes galva, atveda uz saldējuma virtuvi pirmajās dienās kopā ar ērtu ēdamkaroti un nodemonstrēja kā saldējumu pārdeva viņa bērnībā. Lika vafelē karoti pēc karotes, garšiņu pēc garšiņas, kopā veidojot krāsainu salikumu, kas garšoja kā gandrīz vai kūka! Un fakts, ka vafele ir bezgaršīga, ir vissvarīgākais, jo tā izceļas saldējuma garša! Savukārt čaukstīgums piedod kaifīgu sajūtiņu un foršu skaņu....mmmmmm, cik svaiga un kraukšķīga tā ir, nevis kā veikalā izmirkušās, lai gan tieši tās pašas, jo rūpnīca Rīgā tāda tikai viena...

Un tā mums tā vafele ir! Saldējumu tajā dēvējam par "burinieku", jo uzdevums saldējumus tajā savietot staltus un skaistus kā "kuģa buras, iepūšot dienvidu vēja brīzei", tā mums mācīja Mamma Dzidra. Salikt pārdomāti un arī smalki, lai veidojas acīm pievilcīgs skats, kas siekaliņām jau liek sarosīties. Turklāt šādi, tieši ar ēdamkaroti, iespējams savietot biezākas un smalkākas kārtiņas, kur saldējumu garšas savijās kopā, piemēram, Baltais vislabākais saldējuma ar Valdzinošo zemeņu sorbertu un tad vēl tuč klāt dzirkstošā vīna ar bumbieriem, apakšiņā burvīgs šokolādes, bet virsiņā, nu tā, ka burtiski viens maziņš pieskāriens ar "Bikini saldējumu", lai mēle atdzīvojas pirms ienirst dziļumos un ir dzīva baudīt gardēdību.

Reizēm var salikt arī saldējumu pa stāviem - apakšā viens, vidiņā otrs, bet virsū trešais. Tas ja negribas sajaukt garšiņas. Ja gribas, tad jāpasūta: "Man, lūdzu, kārtiņās!" Tad saliekas visas trīs izvēles plānāk viena pie otras un atkārtojas biežāk. Tā kas apakšā, ir mazliet arī virsiņā, lai zina, kas dziļumā sagaida (nu gandrīz kā filmu "treileros").

To piparmētru, ko pieliekam virspusē, patiesība nav obligāti jāēd, bet papriecāties par daiļo skatu gan novēlam, arī iebaudīt to apetīti modinošo smaržu un tad....palaist pa vējam atpakaļ dabā. Citkārt, kad grūti saprast, salīdzinu to ar lūpu sārtumu dāmām un vaskotu auto kungiem, it kā var taču arī nedarīt, bet ja izdara, tik skaisti uzreiz. Varbūt skaistums tomēr galu galā izglābs pasauli?!

Ienāca prātā vēl viens akords - Neaizmirstamo auzu pārslu griljāžas, Brīnišķīgais kakao ar lazdu riekstiem un lielisko rabarberu sorbertu...un vēl Bērza ogļu naksnīgā nokrāsa ar Samtaino meža melleņu, līdzās košajai "popzvaigznei" smiltsērkšķu sorbertam. Kāda Tava mīļākā kombinācija?
Ja ievērojāt, gandrīz katrā akordā ir pa kādam sorbertam un tas arīdzan ar nolūku, lai mēle nepiegurst un pa vidam kāds svaigumiņš. Salīdzinot, ir taču zināms, cik gardas tās latviešu māju tortes ar putukrējumu un cik kaifīgi, ka pa vidu mežrūgtenā brūkleņu kārtiņa. Remarks ar reiz sacījis: "Kas nekad nelaimīgs nav bijis, nezin kā laimīgam būt." Visa dzīve kontrastos!

Jebkurā gadījumā un jebkurā vafelē
sajūtiet "dabas valdzinājumu kaifīgākai dzīvei" jau no pirmā saldējuma pieskāriena mēle!

Sveicinot no visas kuplās "Skrīveru mājas saldējuma" ģimenes jau 17 gadus,
Lelde

Kokteilis "Acumirklis"

7. mar. 2022, Nav komentāru

Pasapņojam?!

...viņš paskatījās pāri saulesbrillēm, vien acumirkli, it kā mēs atrastos uz augstceltnes jumta, lai tiešām redzētu, ka mākoņi ir rokas stiepiena attālumā un pasniedza kokteili..

Recepte acumirklīga

Bumba valdzinoša zemeņu sorberta,
Glāze dzirkstoša vīna,
Šķipsniņa vaniļas,

☆ Savel,
☆ Pārlej,
☆ Uzber,

♡ Baudi 

Sapņotājiem patiks arī samtaino meža melleņu sorberts


Mājas saldējums - Plombīrs

28. feb. 2021, Nav komentāru

Plombīra saldējums jeb Glace Plombieres -  Francijas klasika

Saldējums vienmēr ir bijis saldēdienu aristokrāts – pagatavošanas tehnikas, laika un sastāvdaļu dēļ, kā rezultāta tā cena veidojas salīdzinoša dārga. Vēsturiski tas vienmēr bijis karaļnamu un augstmaņu ēdiens.

Un tikai par dažiem saldējumiem raksta pasaules literatūras klasikā un vēl par retākiem vispār atrodama vēsturiskā izcelsme, bet plombīra saldējuma recepte ir viena no tām.

Lasīt tālāk »

"Skrīveru mājas saldējuma" ģimenes vērtības

30. okt. 2020, Nav komentāru

Ģimene –

tās ir saknes un spēks. Pārliecība. Mīlestība vienmēr iet no augšas uz leju un mīlestība nekad nebeidzas. Mūsu ģimenes kopīgais darbs tam ir apiecinājums. Nekad šis saldējums nebūtu tik pamatīgs, ja nebūtu mūsu vecāku vieduma un enerģijas. Arī vienam otra pieņemšana ir izaicinājums. Pārvarams un kad tas notiek - plaši apvāršņi paveras.


Veselīgas ēšanas baudas –

ēšana ir acumirklīga laime no pirmā pieskāriena mēlei. Tas ir pamats mūsu dzīves kvalitātei. Mēs nepievienojam ķīmiskas piedevas vai mākslīgas garšvielas, arī ne tagad tik populāros glikozes, fruktozes sīrupus. Jā, tā vietā mums ir vairāk cukura, bet to var “noskriet” un saldējumu var ēst retāk, svētkos. Bet svaigs un tīrs piens, ogu masas, augļi, īsts rums, vaniļa – tās visas ir baudas. Mēs esam dzīvas būtnes, lai mākslīgais paliek mākslai.


Prieks –

arī gandarījums, kas tāds, ko par naudu nenopirksi. Lai ir jautri, lai saldējuma baudīšana ir svētki, ballīte ar jautru mūziku, dzeju, mirdzumu acīs!


Darbs ir laime! –

mēs paši bieži tā smejam. Tomēr bez tā milzīgā darba nebūtu nekāda oriģinālā saldējuma. Sākot no braukšanas uz fermu pēc piena, augļu un ogu audzēšanas, sagatavošanas, pašas saldējuma gatavošanas, spītīgas pieturēšanās pie savas receptes, kas prasa īpašu rūpību un uzmanību un beidzot ar pasniegšanu saldējummīlim, radot svētkus ikreiz satiekoties.


Zināšanas –

iespējams tā ir brīvības atslēga. Ja zini, kas notiek ar pienu to vārot kopā ar olām, tad nav vairs jāpērk gatavs maisījums. Arī vieglāk izprast atšķirības starp rūpnīcu un amatnieku pasaulēm, respektīvi – apzināties vietu tirgū. Jā, jo vairāk zini, jo brīvāks esi un naktīs mazāk guli :D


Pašapziņa –

mēs gatavojam oriģinālu latviešu saldējumu. Lai gan izmantojam tādas pašas iekārtas kā itāļi, ar savu oriģinālo “zemes garšu”, kas nāk no šīs vietas, šīs augsnes (dārza, pļavas un meža), laikapstākļiem, izvēlētajām šķirnēm kopā ar savām receptēm un pieredzi rodas unikāls saldējums. Un, savienojot ar Čaka dzeju, sirds līksmo.


Saldējummīļi Jūs –

Bez jums nu nekādīgi. Lai arī reizēm jau nogurums pāri malām un klāt vasaras pēdējā nedēļas nogale, bet atkal priekšā darbs, vajag tikai atcerēties to pašu sākumu: kad saldējums nāk ārā no tās mašīnas tik maigs un glāsmains, debešķīgs, un nav neviena ar ko šo prieku dalīt, jo savā Skrīveru virtuvē stāvi viens pats ar mašīnu! Vai arī - Iedomājieties cik pasaulē saldējumu – un atnākušie ciemiņi no visas pasaules saldējumiem izvēlējušies tiešu mūsējo! Kaifīgi, vai ne?!

Jaunākie ieraksti

  • BURINIEKS - mūsu ģimenes LEĢENDĀRĀKAIS SALDĒJUMS
    10. aug. 2024
  • Kokteilis "Acumirklis"
    7. mar. 2022
  • Mājas saldējums - Plombīrs
    28. feb. 2021
  • "Skrīveru mājas saldējuma" ģimenes vērtības
    30. okt. 2020

Paldies!


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.